SZEI Galéria megnyitó - képekben - szeirendelo.hu

Makovecz Imre grafikáiból nyílt emlékkiállítás Rajzok 2003-ból címmel 2019. november 20-án a szakorvosi rendelőintézetben. A tárlatot Vadász György építész nyitotta meg, köszöntőt mondott dr. Pázmány Annamária igazgató és a kiállítás rendezője, Vincze László papírmerítő mester, aki a teljes anyagot az intézménynek adományozta. Az ünnepi megnyitón Elter Luca játszott fuvolán. 2019. november 20-án lenne 84 éves Makovecz Imre. Ő azon kevesek közé tartozik, akik kiemelkedő tehetségüket, alkotó erejüket teljes egészében a nemzet szolgálatára szánták. Aki ismerte, s még inkább, akinek abban a szerencsében lehetett része, hogy közel is kerüljön hozzá, egy hihetetlen erőt sugárzó egyéniséget tisztelhetett benne.  A nemzet szeretetének és  nélkülözhetetlenségének prófétája volt. Hagyományőrző nagy sikerű kísérlete, a magyar organikus építészet megteremtése az egész világ csodálatát érdemelte ki. A makoveczi életművet méltán nevezhetjük hungarikumnak.

A kor, melyben életének nagyobb felét leélte, nem lehet büszke arra, hogy nem használta ki alkotói képességeinek minden cseppjét. Budapest kevésbé, de a vidék, sőt a határon kívüliek is, éltek a lehetőséggel és a művész nagylelkűen támogatta ebben őket. A Dunakanyarhoz, hozzánk hozta közel életének jó néhány éve (1967-71), amikor is, mondhatni visszavonult, vagy inkább visszaszorult a Pilisi Parkerdő Gazdaság főépítészi funkciójába.

Kiváló szervező volt, s mint ilyen, mindenhol a kis vagy közepes közösségek megteremtését támogatta, ennek jelentőségét hangsúlyozta. Meggyőződése volt, hogy a nemzet fontos építőelemei. Érdekes megfigyelni, hogy az általa tervezett középületek szinte sugározzák melegükkel a köréjük gyűlő közösség igényét. Azonnal a magunkénak érezzük azokat.

De tudott más módon is nagyot lépni. A Magyar Művészeti Akadémia létrehozása egymagában is maradandó emléket állít neki, az örökös tiszteletbeli elnöknek.

A hihetetlenül határozott, mégis önzetlen és nagy ember végig kitartott elvei mellett, s csak ő tudhatja, hogy ez neki mibe került, mennyire porlasztotta szikla kemény voltában az őt körülvevő kicsinység világa. A SZEI Galéria kiállítása Makovecz Imre emlékének tiszteleg.

Köszönjük Vincze Lászlónak az anyagot, melyet az Intézménynek adományozott.

Dr. Pázmány Annamária