Betegjog - szeirendelo.hu

Tisztelt Betegünk!

Véleménye, észrevételei segítik munkánkat, ezért kérjük írja le azokat! Erre a Kapcsolatok menüpontban található levélküldési lehetőségen keresztül, valamint a Betegelégedettségi kérdőív kitöltése által van módja.

Köszönjük!

Így tilthatja le orvosát, ha nem akarja, hogy lássa az adatait!

 január elsejétől megváltoztak az egészségügyi és a hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről szóló 1997. évi XLVII. törvény orvosi adatkezelésre vonatkozó szabályai. Ha ezzel a beteg nem ért egyet, tehet ellene.

A módosítás értelmében a kezelést végző orvos jogosult áttekinteni az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) adatbázisában a betege, páciense adatait, vagyis azt, hogy az általa ellátott személy mikor, hol és milyen típusú egészségügyi ellátásokat vett igénybe a kötelező egészségbiztosítás terhére. Ez segítheti az Ön ellátását.

Ha Ön nem szeretné, hogy háziorvosa, az ellátást végző bármely más orvosa láthassa a fentebb említett, ellátására vonatkozó adatokat, nincs más dolga, mint az OEP területileg illetékes hivatalánál (Országos Egészségbiztosítási Pénztár Közép – magyarországi Területi Hivatala Ártámogatási és Finanszírozási Osztály, 1130 Budapest, Teve u. 1/a-c.) írásban, egy adatlap kitöltésével kell megtiltani a hozzáférést. Az adatlapot a szakrendelésen kérje.

Szentendre Város Egészségügyi Intézményeiben (SZEI) bevezetésre került új medikai program segítségével a háziorvosok lekérhetik a hozzájuk tartozó páciensek egészségügyi dokumentációit.

Ha Ön nem szeretné, hogy háziorvosa láthassa a fentebb említett, ellátásra vonatkozó adatokat, akkor nyilatkozatot tehet ellene, melyhez a nyomtatványt a betegirányítóban kérheti ki, azt kitöltve juttassa vissza a betegirányítóban dolgozó kollégáknak.

A betegek jogait és kötelességeit az ’1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről’ foglalja magába, melyet az alábbi linken érhetnek el:

http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99700154.TV

2018. 05. 25-étől életbe lépett az új Európai Uniós adatvédelmi rendelet. Az alábbi linkeken tudják az adatvédelmi tájékoztatókat  elolvasni:

Intézményünk adatvédelmi és adatkezelési tájékoztatója

Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) tájékoztatója

Intézményünkben felszerelt kamerákról szóló tájékoztató

Az adatvédelmi tisztviselő adatai: Dr.Hosszú Károly (9700 Szombathely, Százhold utca 36., e-mail cím: iroda@annesclayton.hu)