Egynapos sebészet - szeirendelo.hu

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

Köszöntjük Önt a Szentendre Város Egészségügyi Intézményeinek Egynapos sebészeti részlegén. A SZEI az érvényes finanszírozási szerződés alapján jogosulttá vált arra, hogy évi kb. 1000 tervezett műtéti beavatkozást végezzen az alábbi szakterületeken: általános sebészet, ortopédia-traumatológia, nőgyógyászat, szemészet, szájsebészet, érsebészet. Az ellátás érvényes TAJ kártyával rendelkezők számára biztosítás alapú. Kérjük, tanulmányozza az „Egynapos sebészet” szabályairól, követelményeiről írt tájékoztatónkat, mivel ez az új ellátási forma alapjaiban tér el a kórházi kezelésektől.

Az „Egynapos sebészeti” tevékenység fő célja, hogy modern műtéti technikával és személyre szabott szakápolással 24 óránál rövidebb ideig tartózkodjanak betegeink Intézetünkben, majd hazatérve otthonukba, saját környezetükbe, hozzátartozóik körében nyerjék vissza teljes egészségüket. Orvosaink, szakdolgozóink és valamennyi munkatársunk munkájukkal az Ön mielőbbi gyógyulásához kívánnak hozzájárulni.

A beavatkozás előkészítésének folyamata

Az egynapos beavatkozások meghatározó jellemzője, hogy azok tervezettek, a felnőtt korú betegek (16 évet betöltött) az egynapos sebészeti beavatkozást beutalóval vehetik igénybe. A beutalót szakorvos állítja ki. A beutaló tartalmazza a beteg adatait, a felállított diagnózist. Az egynapos sebészeti műtétre és az érzéstelenítésre (altatásra) való alkalmasságot az operáló sebész, ill. az altató szakorvos dönti el.

egynapos1A tervezett beavatkozás előtt a szakmailag szükséges kivizsgáláson esik keresztül. A beavatkozás előtt teljes kivizsgálás szükséges, melynek feltételei a SZEI-ben megvannak. (szakorvosi vizsgálat, labor, EKG, mellkas röntgen, stb.). A kivizsgálást követően kap időpontot az aneszteziológiai ambulanciára, ahol találkozik az altató szakorvossal.

Az Ön műtéti altatásra való alkalmasságát az aneszteziológiai vizsgálat dönti el. Az altató szakorvos véleménye kialakítása során figyelembe veszi az Ön esetleg meglevő kockázati tényezőit (pl. cukorbetegség, magas vérnyomás, lezajlott infarctus, stb.), konzultál az Önt beutaló szakorvossal, hogy alkalmas-e az egynapos sebészeti beavatkozásra vagy inkább kórházi körülmények között javasolt a műtét elvégzése.

Beutaló nélkül a beteg nem kerülhet műtéti előjegyzésre! Az előjegyzés és a konkrét időpontban való megállapodás az esetmenedzser-koordinátor bevonásával történik. Ha Ön megfelel a feltételrendszernek, akkor az esetmenedzsertől kap egy konkrét időpontot és előjegyzést a műtétre, melyet előzetesen egyeztet az Önt operáló orvossal.

Az esetmenedzser-koordinátor: Tasiné Nagy Anita

Elérhetőség: de. 9-11 és 13-15 óra között, tel.: 06/26-501-441, 06/20-423 1933

Az Egynapos Sebészet osztályvezető főorvosa: Dr. Lőrincz István nőgyógyász szakorvos.

Az altatóorvos (aneszteziológus főorvos) Dr. Cserna Géza.

Az egynapos sebészeti beavatkozásokra való alkalmasság feltételei

1) Az egynapos sebészet feltételrendszeréhez tartozik, hogy a beteg lakásában legyen:

– telefon

– fürdőszoba

– többszintes ház esetén lift

2) Az Intézmény, a beteg lakóhelyétől számítva – az átlagos forgalmat figyelembe véve személygépkocsival 30 percen belül elérhetőnek kell lennie. Vidéki betegnek rendelkeznie kell intézmény közeli szállással a műtétet követő első 48 órára.

3) Betöltött 16. életév. (Egynapos sebészeti részlegünk nem rendelkezik  gyermeksebészetre az ÁNTSZ által kiállított működési engedéllyel.)

4) Miután a beteg a kísérőjével elhagyja a részleget – az ébredést követően általában 4 órával – 48 órán keresztül szükséges olyan hozzátartozó vagy személy, aki otthonában ápolja, biztosítja az otthoni felügyeletet, és szükség esetén visszaszállítja a részlegre.

5) A műtétet követően a beteg nem távozhat egyedül a részlegről, nem vezethet személygépkocsit, nem mehet betegszállítóval, mentővel és tömegközlekedéssel. A beteg csak előzőleg kijelölt kísérővel és személygépkocsival vagy taxival távozhat.

6) Csak együttműködő beteg kerülhet műtétre az Egynapos sebészeti részlegen, aki írásban is hozzájárul a műtét egynapos sebészeti ellátás formájában történő elvégzéséhez.

Ha Ön alkalmas az egynapos beavatkozásra az eredmények, valamint a szakorvosi vélemények, javaslatok alapján terápiás javaslat készül, mely tartalmazza a műtéti tervet, a műtéti érzéstelenítés típusát és a beteg tájékoztatást kap az ellátás folytatásának módjáról is. Ön kézhez kapja:

  • ezt a tájékoztatót,
  • a beutalót,
  • tájékoztatást és beleegyező nyilatkozatot egynapos műtéti beavatkozáshoz
  • tájékoztatást és beleegyező nyilatkozatot érzéstelenítéshez,
  • aneszteziológiai kérdőívet,
  • műtét előtti teendőkról tájékoztatót.

KÉRJÜK, HOGY A FELSOROLT TÁJÉKOZTATÓKAT GONDOSAN TANULMÁNYOZZA ÁT!

Felkészülés a műtétre és a műtét napja

1) A műtét előtti napon a szakorvossal és altató orvossal megbeszélt előkészületeket tegye meg. (pl. női betegeink a körömlakkot, műkörmöt, lakkzselét minden ujjukról távolítsák el, kozmetikumot a műtét utánig ne használjanak, ékszereiket hagyják otthonukban). Éjféltől általában már nem ehet, nem ihat, csak ha ettől eltérő tájékoztatást kap!

2) A műtét napján TELJESEN éhgyomorra, az előzetes telefonos egyeztetésnek megfelelően pontos időpontban érkezzen részlegünkre. Egy esetleges késés miatt az egész napi műtéti program felborul, egyes műtétek elmaradhatnak (beleértve az Ön tervezett műtétjének az elmaradását is). Hozza el előjegyzését, friss leleteit, korábbi zárójelentéseit, egy napi adagot rendszeresen szedett gyógyszereiből, valamint egy papucsot.

Ékszert, egyéb értéket és nagyobb összegű pénzt ne hozzon magával, mert azok megőrzéséről nem tudunk gondoskodni, azokért felelősséget nem tudunk vállalni. Egyetlen ékszer – ide értjük a piercingeket / testékszereket is- sem lehet Önön, mivel súlyos melléksérülést is okozhat (pl. beleakadhat valamibe, elektromos kés használata esetén égési sérülést okozhat, stb.).

egynapos23) A műtét előtt meglátogatja Önt az operáló és az altató orvosa. Ekkor ismét lehetősége nyílik arra, hogy felmerülő kérdéseire választ kapjon. A beavatkozás előtt az ápolónő az aneszteziológus által elrendelt nyugtatót beadja, mely az izgalmat illetve a belső feszültséget csökkenti. Valamelyik oldali kari vénájába egy “branül” –t vezetünk, mely egy műanyag cső, amelyen keresztül a szükséges gyógyszerek gyorsan közvetlenül a véráramba juttathatóak. Altatás esetén ezen keresztül történik meg az altatószer szervezetbe juttatása, valamint ezen keresztül biztosítjuk a szervezet folyadékegyensúlyát (infúzió). A branül, a részlegen tartózkodás alatt végig a karjában marad (esetlegesen felmerülő szövődmények elhárítása, gyors fájdalomcsillapítás lehetősége), azt közvetlenül a távozása előtt távolítjuk el. Amennyiben kivehető fogsora vagy kontaktlencséje van, kérjük, hogy távolítsa el, majd tegye bele tisztasági csomagjába. Amennyiben szükség van rá, felkeresi a műtőssegéd, hogy a műtét típusának megfelelő testfelületet előkészítse, megborotválja. Kérjük, hogy ezt otthon ne tegyék meg, valamint a testápoló használatát is kerüljék a műtétet megelőzően.

Csak a műtőssegéd kíséretében kerülhet a műtőbe!

4) A műtét után általános állapota, a műtét és az érzéstelenítés típusa, lefolyása szerint meghatározott idejű műtét utáni (posztoperatív) megfigyelésre szorul. Ennek minimális időtartama helyi érzéstelenítés esetén kettő, míg altatás esetében négy óra.

5) A beavatkozás után egy órával az altatóorvos engedélye esetén lehet folyadékot és háztartási kekszet fogyasztani. A következő néhány óra a biztonságos hazamenetelre való felkészülést szolgálja, mely a következőkből áll: ágyból való felkelés az ápolónő segítségével, az első lépesek megtétele, a bő folyadékfogyasztás, a vizelés, a megfelelő fájdalomcsillapítás és a jó közérzet. A kezelés befejezése után, de még a hazabocsátás előtt az Ön operáló orvosa vizitet tart, megvizsgálja, utasításokkal látja el, megbeszélik az első kontroll és a kötéscsere időpontját.

Amennyiben operáló orvosán kívül az altató orvos is rendben találja az Ön általános állapotát és közérzetét, úgy a zárójelentés kézhezvétele, keresőképtelenséget igazoló irat, ill. egyéb igazolások átvétele után – HOZZÁTARTOZÓJA VAGY MÁS SZEMÉLY KÍSÉRETÉBEN – elhagyhatja Intézményünket.

A hazaszállítás minden esetben csak személygépkocsival/taxival történhet!

A megfelelő ápolás és biztonságos gyógyulása érdekében Ön legalább 48 órás otthoni felügyeletet, segítséget igényel. A műtét napján operáló orvosát telefonon el tudja érni, bármilyen problémával hozzá fordulhat a zárójelentésen található telefonszámon.