Kis vétkek - nagy betegség - szeirendelo.hu

Nagy öröm volt, amikor a múlt évben a kapacitásnöveléskor bőrgyógyászt is találtunk a SZEI-be – nyilatkozta lapunknak Dr. Pázmány Annamária főigazgató, hiszen ez hiányszakma, azonban a magánszféra óradíjaival a közfinanszírozott egészségügy aligha tud versenyezni. Ma már nem csak az egészségügyi dolgozók külföldre távozásával, de a magánpraxis elszívó erejével is számolni kell. Így jártunk mi is Szentendrén, ezért heti 3 alkalomra ismét bőrgyógyász szakorvost keresünk!


Szentendre korszerű egészségügyi központjában hétköznap délelőttönként dr. Buczkó Mónika bőrgyógyász, kozmetológus és nemibeteggyógyász, klinikai onkológus várja a betegeket. A szakrendelés a SZEI még felújításra váró melléképületében található. A vizsgálatra nem szükséges beutalót kérni, ám hogy ne kelljen hosszan várakozni, érdemes előre időpontot egyeztetni. Lapunkban a doktornővel betegségekről, tévhitekről és kezelési módszerekről beszéltgettünk.

A bőrünk nem felejt

Ez a mondat gyakran elhangzik, mégsem vesszük komolyan, ami nagy hiba, hangsúlyozza a szakember. A sok kis vétek ugyanis bűnné válik, vagyis a kialakult betegség egy idő után akár visszafordíthatatlan is lehet. Itt elsősorban az egyre gyakoribb bőrdaganatokról beszélt a szakorvos, amely basalioma vagy melanóma formájában jelentkezik. Míg előbbi áttétet nem okoz és műtéttel eltávolítható, a melanómáról ez nem mondható el. Rendkívül agresszív, gyors áttétekkel akár halálos is lehet. – Kerüljük el a direkt napozást, használjunk még árnyékban is fényvédő krémeket. Fogadjuk el, hogy a szolárium is ártalmas a bőrnek. Hiába választjuk a bio változatot, vagy a csokicsöveket, ezek a berendezések, még ha hetente, vagy kéthetente járunk is oda, óriási UVA terhelést jelentenek. Ettől nem csupán tíz évvel látszik öregebbnek a bőrünk, de foltokat és akár daganatos elváltozást is okoz. Lehet évekig tünetmentes a páciens, de a rendszeresen kapott káros sugárzás hatása később jelentkezik. Nem bizonyított még, hogy táplálkozási szokásaink, vagy más, életmódunkkal összefüggő ok miatt, de az endogén, azaz atópiás dermatitis, más néven alkati ekcéma tüneteivel is sokan küzdenek. Ez az általános gyulladásos állapot gyakran jelentkezik kiütésekkel, viszkető, hámló bőrpírral, s a tünetek folyamatosan jelen vannak.

A szakorvos hangsúlyozta, sokan tévesen gondolják, hogy a bőr hidratáltságért a bevitt folyadékmennyiség felel. A vízhiányos bőrt elsősorban megfelelő hidratáló krémekkel lehet hatékonyan kezelni!

Víz és szappan

Egyre növekszik a fertőzéses megbetegedések száma is. Kórokozóik között vírusok és a baktériumok egyaránt vannak. Gyakori a test bármely részén, de leggyakrabban a tenyéren és a talpon megjelenő vírusos szemölcs. Régebben elsősorban strandokon lehetett “hozzájutni”, de a szoláriumokban, edzőtermekben, kilincsekről, kapaszkodókról is gond nélkül beszerezhető. Kezelése hosszadalmas, kitartást igénylő, de otthon is elvégezhető feladat. Ki kell emelni még a körömgombát, amely szintén páradús, nedves helyeken terjed leginkább, de nem kis számban jelenik meg a korábban csak óvodás korúak körében terjedő ótvar is a felnőttek között.

Buczkó Mónika felhívta a figyelmet, hogy a fertőzések terjedését a megfelelő tisztálkodási szokások fékezheti. Ám túlzásba vinni ezt sem szabad, mivel erősen szárítja a bőrt, és felborítja a savköpeny védekezőképességét. Elegendő a napi egyszeri alapos zuhanyzás, nem túl forró, inkább langyos vízzel és szappannal.

Mit gyógyít a bőrgyógyász?

Amikor valakinek allergiára utaló elváltozás jelenik meg a bőrén, szinte azonnal bőrgyógyászhoz fordul, sokszor még a háziorvosnak is ez az első javaslata. Tudni kell azonban, hogy a bőrgyógyászat kizárólag az úgynevezett kontakt allergiát szűri, tehát ha a bőr valamilyen anyaggal érintkezve jelez intoleranciát. Tapaszos teszttel sokféle kiváltó okra fényt lehet deríteni, például szűrhető az érzékenység festékanyagokra, konzerválószerekre, kozmetikumok alkotórészeire, vagy gumiszármazékokra. Az étel, vagy pollenallergia vizsgálatot azonban már allergológus, tüdőgyógyász vagy fül-orr-gégész szakorvos végzi.

A kullancs kiszedése, vagy a csípés után a Lyme-kór kezelése sem a bőrgyógyászati terület, annak ellenére, hogy a betegségnek vannak bőrtünetei. A súlyos lobos allergiás kiütések, de akár egy elfajult orbánc – ami már csak vénás antibiotikummal kezelhető – sem a szakrendelőbe való, hanem kórházi ellátást igényel – magyarázta el a bőrgyógyász.

 

Forrás: F. B. (2017). Kapacitásnövelés – újdonságok a SZEI-ben 5. Pilis-Dunakanyari hírmondó 14(4), 6.