A szűrővizsgálatok szerepe kulcsfontosságú - szeirendelo.hu

A szűrővizsgálatok szerepe kulcsfontosságú a népbetegségek visszaszorításában

Magyarországon a daganatos betegségek felelősek az összes halálozás negyedéért. A helyzet javításának kulcsa a megfelelő módon és időben elvégzett szűrővizsgálat. A kormány és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal hosszú évek óta elkötelezett a közfinanszírozásból szervezett szűrővizsgálatok hatékonyságának javítása mellett, kiemelten a daganatos betegségek megelőzésének, kockázatának csökkentése érdekében.

Ennek újabb állomása a 2016 márciusában indított projekt, amelynek egyik legfontosabb küldetése a vastagbélszűrés országos kiterjesztése az 50-70 éves férfiak és nők csoportjára.

A rosszindulatú vastag- és végbéldaganatos megbetegedések előfordulása a 40 év felettiek körében rohamosan növekszik, és 60 éves kortól 5 évenként megkétszereződik. Az országos kiterjesztettséggel bíró vastagbélszűrés jelenleg még nem szerepel a célzott, népegészségügyi célú szűrések között, ugyanakkor a rosszindulatú vastagbéldaganatok előfordulása és az ebből eredő halálesetek száma sürgeti a szervezett vastagbélszűrés országos kiterjesztését, mellyel nagyszámú elveszett élet és életév megmenthető volna.

A „Komplex népegészségügyi szűrések” elnevezésű kiemelt projekt egyik legfontosabb célja, hogy országszerte, térítésmentesen lehetővé tegye a szervezett vastagbélszűrési program elindítását önként jelentkező háziorvosok bevonásával.  Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal ezért 2016 áprilisától megkezdte a háziorvosi praxisok előzetes felmérését a vastagbélszűrési programban való részvételi hajlandóságról. Az előzetesen jelentkezési szándékot jelző háziorvosok aránya már meghaladta az 50%-ot.

A vastagbélszűrés kétlépcsős szűrési módszerrel valósul meg, ahol az első lépcső a székletben lévő vér immunkémiai kimutatásán alapszik. A szűrésre jelentkezett háziorvosi praxisokhoz tartozó 50-70 év közötti lakosok személyre szóló meghívólevelet kapnak. A vizsgálathoz szükséges eszközöket a meghívólevél átvételét követően a lakosok a háziorvosuktól kapják kézhez. A vizsgálat ingyenes, gyors és fájdalommentes. A második lépcsőt jelentő kolonoszkópos vizsgálat elvégzésére az esetek kevesebb mint 10%-ban kerül sor.

A vastagbélszűrés országos kiterjesztésének előkészítéséhez és koordinációjának támogatásához a földrajzi elhelyezkedést, a helyi humánerőforrást, az infrastrukturális lehetőségeket és a háziorvosok jelentkezését is figyelembe véve országos hálózat alakul 7 régiós központban.

A népegészségügyi szűrésekre való hatékony felkészítés és a lakosság szűréseken való részvételének mozgósítása érdekében kiemelten fontos a célpopulációval szoros kapcsolatot tartó alapellátás szakembereinek továbbképzése. A képzések célja, hogy az azt elvégző szakemberek naprakész információkkal rendelkezzenek a népegészségügyi szűrés helyzetéről, az adott szűrésnem elméleti alapjairól, valamint hasznos ismereteket sajátítsanak el a szűrés gyakorlati megvalósításához.

A szűrésen részvétel lehetővé teszi a daganatos megbetegedések korai stádiumú felismerését, ami által javulhat a gyógyulási esély, csökkenhet a gyógyuláshoz szükséges időtartam, a kiszűrt emberek hamarabb nyerhetik vissza egészségüket és válhatnak ismét aktívvá.

A „Komplex népegészségügyi szűrések” projekt tervezett megvalósítási időtartama 52 hónap, amely a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, több mint hatmilliárd forint európai uniós támogatás segítségével.

 

Szerző:

PHARMINDEX Online

Referencia:

ÁNTSZ