A rák elleni küzdelem világnapja február 4. - szeirendelo.hu

Mit tehetünk mi a rák ellen, mit tehetünk a halálos betegség ellen? 

Tegyünk felajánlást önmagunkért és családunkért, környezetünkért pl. a dohányzás elhagyásával, az alkoholfogyasztás csökkentésével, rendszeres mozgással, helyes táplálkozással és legfőképpen a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétellel.

A Nemzetközi Rákellenes Unió (UICC) 20 éve  Párizsban  tartotta   első rákellenes világkongresszusát,   résztvevői aláírták a rák elleni világméretű összefogásra felszólító deklarációt.  A legfontosabb célnak a daganatos megbetegedésekkel kapcsolatos tévhitek eloszlatását, az általános ismeretek növelését és a megelőzési lehetőségek megismerését jelölték meg. Ma azt mondanánk az egészségműveltség szintjének emelését, az egészségértést, a prevenciós lehetőségeket, az  életmódváltást és segítségükkel tudjuk növelni az egészségben eltöltött évek számát.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2018. évi adatai szerint minden 6. haláleset rákbetegség miatt következik be. A rák   a  második vezető halálok a  keringési betegségeket követően.  2015-ben az EU-ban 1.3 millió ember vesztette életét rákbetegség következtében. Ez az összes halálozás 25,4 százaléka volt.

Ami szomorú , több mint figyelmeztetés és mindenképpen cselekvést kíván,  az EUROSTAT adatai   szerint  2015-ben  Magyarországon  (EU-ban) haltak meg legtöbben tüdő- és vastagbél rákban. A World Cancer Research Fund korábbi, 50 országra kiterjedő vizsgálata hazánkat a rák által negyedik legsúlyosabban érintett országként tartotta számon, a vizsgált országok közül Magyarországnál csak Ausztráliában, Új-Zélandon és Írországban magasabb a megbetegedések aránya.

OECD tavaly végzett felméréséből kiderült, hogy Magyarországon évente 32-33 ezer ember hal meg rákban, ami arányaiban a legrosszabb adat a világszervezet országai között. Míg Európa más országaiban inkább csökken a rákos megbetegedések és a rák miatti halálozások száma, addig hazánkban a megbetegedések száma 2001 óta közel másfélszeresére nőtt. Míg 2001-ben 75 ezer, addig 2017-ben már 100 ezer rákos beteget regisztráltak – a lakosság több mint egy százalékát.

Mit tehet az Egészségfejlesztési Iroda a rák ellen ?

Tájékoztatást adunk a népegészségügyi szűrővizsgálatokról, irányítjuk a klienseket, érdeklődőket a  Praxisközösség, háziorvosok és szakrendelő felé, mammográfiás vizsgálatra, méhnyakrák szűrésre és vastagbélrák szűrésre.

A kutatások szerint a túlsúly és az elhízás ( mint sok más betegség oka )  a daganatos betegségek megelőzhető okai közül az egyik legfontosabb, ezért rizikószűréseket végzünk, testtömeg indexet (BMI) testzsír százalékot mérnek, és a kapott értékek alapján tanácsokat adnak   a kollegák. Ismertetik a jelenlévőkkel a legújabb magyar táplálkozási ajánlás, az „Okos tányér” alapelveit is.

Statisztikailag   bizonyítható, hogy a rák kialakulása erősen összefügg az egészségtelen táplálkozással, a dohányzással és az alkoholfogyasztással, ez az egyes országok közötti különbségekből is kitűnik. A dél-európai országokban sokkal ritkább például a bél-, a prosztata-, főként a hasnyálmirigy- és a gyomorrák, mint Európa keleti és északi részein, ami nagyrészt az állati zsírban és vörös húsokban szegényebb, halakban, fehér húsokban, friss zöldségekben és olívaolajban gazdag mediterrán diétának köszönhető.

Az egészségtudatos életmód jelentőségén túl az egyéni felelősség, a magunkra és egymásra figyelés fontosságát

szeretnénk hangsúlyozni.  A lakosság tudatosságát igyekszünk segíteni a figyelemfelhívó cikkekkel, egészségnapokon tanácsadással is , hiszen  a legtöbben  csak akkor  fordulnak  orvoshoz, ha már komolyabb tünetek jelentkeznek, ha már valóban súlyossá vált az állapotuk – a rák esetében ilyenkor sokszor már késő.

 A korai felismerés kiemelt fontosságú, a szűrés életet menthet!