180+87 millió forint a SZEI-nek! - szeirendelo.hu

Az Egészséges Budapest Program keretében Szentendre Egészségügyi Intézményei (SZEI) 180 046 242 Ft-ot nyert el. Az összegből és az önkormányzati, 17 millió Ft önrészből az intézmény informatikai eszközeinek, orvosi műszereinek cseréjére és az egynapos sebészet energetikai fejlesztésére nyílik lehetőség. A fejlesztések megvalósítása 2019-re várható. Szintén sikerrel pályázott az intézmény egy Egészségfejlesztési Iroda megnyitására, ehhez 87,5 millió Ft-ot nyertek el.

Az elkövetkező 10 évben 700 milliárd forintot szán a kormány Budapest és Pest megye, azaz a Közép-Magyarországi Régió egészségügyi ellátásának megújítására az Egészséges Budapest Programmal. A SZEI igazgatósága 2017 decemberében nyújtotta be pályázatát az Egészséges Budapest Program kiírására. A sikeres pályázat révén hamarosan megújulhat az intézmény informatikai eszközparkja, új orvosi műszerek beszerzésére nyílik lehetőség, illetve megvalósul az épület energetikai fejlesztése is.

Szentendre Egészségügyi Intézményei az 1950-es évek óta végzi a Szentendrei járás lakosainak járóbeteg szakellátását és gondozását. A járáshoz Szentendre városa és további 12 település (Budakalász, Csobánka, Dunabogdány, Kisoroszi, Leányfalu, Pilisszentkereszt, Pilisszentlászló, Pócsmegyer, Pomáz, Szigetmonostor, Tahitótfalu, Visegrád) tartozikAz ellátandó terület 83 ezres állandó lakosságán túl a Pilis Dunakanyar sajátosságai miatt a turisták, ideiglenes lakók, nyaralók tovább növelik forgalmukat, így valójában közel 100 ezer ember részére nyújt az intézmény szolgáltatást. Az intézmény átlagosan naponta közel 1000 beteget lát el a 37 szakmában. A forgalom továbbra is rohamosan növekedik, így szükségessé vált az orvosi műszerek cseréje, pótlása, az épületgépészet megújítása és az informatikai fejlesztés.

A korszerű egészségügyi ellátáshoz szükséges, nagyobb műszaki tudású, költséghatékony egészségügyi berendezéseket a most elnyert pályázati forrásból szerzik be, többek között új ultrahang-diagnosztikai készülékeket, szemészeti réslámpát, mobil műtőlámpát, digitális fogászati röntegszenzort, a gasztroenterológiai rendelő vizsgálóműszereit, EKG-készüléket és modern röntgenkészüléket. A nagy betegforgalom mellett a korszerű eszközök gyorsítják a betegellátást, az új műszerekkel biztonságosabb a diagnózis felállítása, csökkennek a várólisták. A SZEI épületgépészeti fejlesztésében az egynapos sebészet klímarendszere újul meg. A műtő hőmérséklete rendkívül fontos biztonsági szempont, annak külön szabályozhatósága és leválasztása a teljes intézményi hálózatról valósul meg a pályázat révén. A szeptikus műtéteket elkülönített műtőben végezhetik a SZEI szakorvosai – a korábbinál korszerűbb műtéti technika alkalmazásával. A betegellátás biztonságosabb lesz és nagyobb számú műtét végzésére nyílik lehetőség. Az informatikai fejlesztés keretében az intézmény eszközparkja és szervere újul meg. Az informatikai fejlesztéssel szintén gyorsul a betegellátás. A fejlesztésekhez az egészségügyi intézmény fenntartója, Szentendre Város Önkormányzata 10%-os önrészt biztosít.

A SZEI Szentendre Város Önkormányzatának támogatásával pályázott Egészségfejlesztési Iroda létesítésére is, mely jelentősen segíti a prevenciós munkát. A SZEI prevenciós tevékenységét jelenleg alapítványi keretek között végzi, az Egészséges Városért Közalapítvány az Egészséges Városok Magyar nyelvű Szövetségének tagjaként rendszeres egészségnapok szervezésével közismert a Szentendrei járásban. A munkában az intézmény orvosai, szakdolgozói jelenleg önkéntesként vesznek részt. A most elnyert 87,5 millió Ft-ot többek között preventív feladatok megvalósítására, egészségmegőrző programok szervezésére, mentálhigiénés, dohányzásról való leszokást támogató, szülői, idős- és betegklubok, önsegítő csoportok működtetésére fordítják. Az Egészségfejlesztési Irodában két főállású pszichológus, egy adminisztrátor, egy szakasszisztens fog dolgozni, munkájukat gyógytornász, dietetikus és védőnő segíti, a projekt menedzsment pedig a feladatokat szervezi. Az iroda együttműködik majd a háziorvosokkal, akik szintén pályázatot adtak be ebben a témában.