A magzat fejlődése az anyaméhben - szeirendelo.hu
A magzat fejlődése az anyaméhben

 

Kiállítók:

Aknay János

Kopacz Mária

Lehoczky Krisztina

Mohai – Rodler Rita

Pálinkás Ildikó

Páljános Ervin

„A magzat fejlődése az anyaméhben” címmel nyílt kiállítás Anyák Napja alkalmából a SZEI-ben május 4-én.

A Szentendrei Édesanyák Közössége kezdeményezte a Linda Brenegan által készített grafikákból álló sorozat kiállítását a rendelőintézetben, mely anya és születés témájú képekkel gazdagítva értékes és különleges tárlatot eredményezett. Az, hogy kiállításokat nyílnak a SZEI-ben nem újdonság; az, hogy Anyák Napján ünnepsorozat kezdődik szintén nem az, de az, hogy civil kezdeményezésre, életvédő gondolatok mentén, szentendrei művészek képeivel gazdagított kiállítás nyílik a SZEI-ben anyák napján összességében újszerű és nagyszerű dolog.

Dr. Pázmány Annamária, az intézet főigazgatója a kezdetektől támogatta azt az elképzelést, hogy a magzat méhen belüli fejlődését grafikusan ábrázoló, informatív plakátsorozat a SZEI falait gazdagítsa. „Ez egy olyan hasznos és szép kiállítás, mely egyben kiállás is valami mellett.” – mondta a főigazgató asszony.

Az ötlet aztán továbbfejlődött és szentendrei művészek (Aknay János, Kopacz Mária, Lehoczky Krisztina, Mohai-Rodlert Ritána, Pálinkás Ildikó és Páljános Ervin) képzőművészeti alkotásokkal is hozzájárultak a tárlathoz.

A megnyitón Gyürk Dorottya kulturális alpolgármester köszöntötte a vendégeket, és beszámolt a város gyermekbarát intézkedéseiről, a vándorbölcső programról, és az önkormányzat idei új kezdeményezéseiről. A város polgármestere minden friss házaspárt, újszülöttet, iskolába induló elsőst és érettségizőt egyénileg, új formában köszönt a nagy események alkalmából.

Dr. Pázmány Annamária megnyitó beszédében az emberi életről, mint a legszentebb dologról beszélt, és köszöntőjében összekötötte a nemzeti, történelmi, demográfiai és egészségügyi kérdéseket, keresvén „azt a pontot, ahol eldől nemzetként és magyarként remélt megmaradásunk problémája.” A főigazgató asszony szerint: „Itt ér össze a történelem, a tudomány, az egészségügy munkája, a nemzettudat, és a hit, az emberi életnek mindenek feletti tiszteletével. Aztán beletorkollik egy nélkülözhetetlen felismerés- és feladatsorba: a nemzeti sors ismeretének, a múlt hagyományán alapuló tapasztalat felhasználásának, a küzdőszellemet kívánó jelen, és a tudatos előretekintést igénylő jövőépítés feladataiba. És ez az a pillanat, amikor el kell gondolkodnunk a család jelentőségén is, amelyet sokan és sokféle módon vonnak kétségbe. Pedig ennek szerepe természeti törvény, s nem csak az emberiség esetében. Az utód létrejötte, nevelése, védelme, tehát a fajfenntartás törvényei nem nélkülözhetik a családot.”

A megnyitó díszvendége Soltész Miklós, egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár volt, aki az életvédelem témában, pár évvel ezelőtt indított országos kampány kezdeményezője volt. Beszédében üdvözölte a szentendrei kezdeményezést, és hangsúlyozta a magzati élet védelmének fontosságát, mint társadalmi, szociális és etikai feladatot.

A meghitt ünnepet Elter Luca fuvolajátéka tarkította, és a képek megtekintése után a szervezők fogadással kedveskedtek a népes vendégseregnek.

Köszönet az Édesanyák Közösségének a kezdeményezésért, az Alfa Szövetségnek, a Lexodus Kft.-nek, az Együtt az Életért Egyesületnek, a Heim pékségnek és a Sweet Dreams cukrászdának a támogatásért.